Jídlo se nevyhazuje, no jo, ale co s dužinou z odšťavňovače, když nechceme pít smoothie. A pokud odšťavňujeme téměř denně, pak máme dřeně víc než dost.
Ze zbytků po ovoci jsou výborné přesnídávky pro děti. Stačí chvíli povařit s cukrem a zavařit ve sklenicích.
Nebo můžeme vyrobit marmeládu.
V létě používám hlavně při výrobě limonád z Tibi krystalů.
Drť ze zeleniny můžeme zamrazit v malých kostkách a pak použít dle potřeby jako zahušťovadlo do omáček a polévek, nebo naložit do sklenice se solí a nechat v teple vykvasit, hodí se do miso polévky.
A pokud jsme zdatní v kuchyni, doporučuji vyrábět vlastní těstoviny z červené řepy nebo mrkve, dále se zelenina hodí do bramborové kaše, bramborových knedlíků a noků, ty jsou pak ještě lepší, když se osmaží na cibulce. Jo a ještě takové karbanátky… stačí jen vyzkoušet.