Já vs. Březovník a Troudnatec kopitovitý a pásovaný

Dřevokazné houby jsou sice nejedlé, ale léčivé. Obecně mají antivirové a antibakteriální účinky a dokážou zamávat i s rakovinou.

To zpracování už je však trošku horší a kolikrát si říkám, jestli to stojí za to. Vono nakrájet takový březovník je fakt záhul a ty rady, že ho po usušení rozemelete na prášek jsou fakt úsměvné, v nejmenším si spálíte motor   a výsledek vypadá jako kuličky z polystyrenu, kterých se nikdy nezbavíte. Nejjednodušší zpracování je tinktura, jenže to taky není to vono, nakonec jsem březovník uvařila a nálev zavařila do menších skleněných lahviček.

Největší strach jsem měla ze zpracování troudnatce kopitovitého, ten se však kupodivu krájel nejlépe.

Troudnatec nasuším a nechám na pozdější zpracování varem jako nálev, nebo na tinkturu. Taktéž naložím i se zbytkem sušeného březovníku.

Jo a sušením v troubě si lze zakoledovat o služný požár, víte, že se troudnatec, mimo jiné, používal na udržení ohně?