Kopuila jsem si „WUGI“ sušené vodní kefírové kultury na zkoušku, no tak jdeme zkoušet. U návodu už mě zarazilo, že se jedná o dávku na výrobu až 10 litrů nápoje, no docela dráha limča za těchto podmínek. Po důkladném seznámení jsem zjistila, že se nejedná o krystaly, nýbrž pouze o kulturu, která mimo jiné netvoří při kvašení alkohol. Což je jistě dobré, limča taky fajn, ale to jsem nechtěla.
TIBI KRYSTALY – tak konečně jsem sehnala jednu várku skutečných krystalů a ten rozdíl je opravdu znát, ty maj sílu.
Hned druhý den mám hotový úžasný perlivý nápoj, je vidět že původním majitelem bylo o krystaly řádně a dobře postaráno. Tímto děkuji.
O účincích a přípravě je toho na netu spousta. Já se řídím pravidlem, že žádný recept nefunguje na sto procent a už vůbec ne u živých kultur, kde je rorhodující teplota vzduchu, kvalita vody a použití různých surovin na dochucení.
Nejsem zcela zastánce používání sušeného ovoce, které se smíchá s krystaly a ty se pak těžce čístí, takže se snažím používat čersvé šťávy, případně velké kusy sušeného ovoce.