Vaření

Mléko a pudink se nám při vaření nebudou připalovat, když hrnec nejdříve vymažeme máslem.
Chuť čerstvého křenu zjemníme, když kořen na hodinku ponoříme do kysaného mléka.
Kapr nám nebude tolik klouzat, když posypeme pracovní desku solí.
Maso kapra nebude mít bahnitou chuť, když ho necháme jeden den před vařením ponořeného v mléce s rozmarýnem, můžeme rovnou i okořenit.
Křupavých bramboráků docílíme, když do těsta přidáme 1-2 lžičky tvarohu.
Trvanlivost vývaru se prodlouží, pokud ho necháme po nějakém tom dni opět projít varem.
Houby budou stravitelnější, když je před vařením osolíme a zakapeme citrónovou šťávou, díky té si uchovají původní barvu.
Vyčpělý mák bez vůně oživíme, když jej před použitím mírně opražíme na pánvičce a pak pomeleme.
Rovnějších plátků slaniny docílíme, když je před smažením dáme na pár minutek do mrazáku.
Maso uchováme déle čerstvé, když jej zabalíme do listů kopřiv, obložíme plátky cibule, nebo zabalíme do plátna namočeného v octu.
Oregano by se nemělo míchat s majoránkou.
Rýže bude chutnější, když ji před vařením opražíme na pánvičce.
Mírně připálenou rýži můžeme ještě zachránit, když na ni přiložíme krajíc chleba, který pohltí zápach a chuť po spálenině.
Strouhanku můžeme ještě před obalováním dochutit bylinkami a kořením. Můžeme taky přidat plátky mandlí a křupinky.
Sklenice při nalévání horké vody nepraskne, když v ni necháme kovovou lžičku.
Ztvrdlou hořčici můžeme ještě zachránit, když do ní přidáme kapku citrónové šťávy a pár kapek olivového oleje, rozmícháme a je hotovo.
Při obalování malých kousků květáku, nebo žampiónů, použijeme igelitový sáček, nebo větší uzavíratelnou nádobu, do které dáme zvlášť mouku, vejce a strouhanku, čímž si to vše usnadníme a nenaděláme zbytečný nepořádek.
Do trojobalu můžeme k vejci přidat trochu piva, (rakušáci jej používají při obalování telecích řízků) a kapku oleje.
Bramborové knedlíky se nesrazí, pokud je před rozkrojením propíchneme na několika místech vidličkou tak, aby pára mohla volně uniknout. Ovocné knedlíky budou chutnější, když do vody, v níž je budeme vařit, přidáme maličko rumu nebo vanilkového cukru.
Pro pár kapek citrónové šťávy ještě nemusíme rozkrojit celý citrón, stačí do něj jen propíchnout dírku a trošku vymačkat pak ještě chvíli lednici vydrží.
Přesolenou polévku můžeme zachránit, když v ní povaříme pár plátků syrových brambor, nebo rozšlehaný bílek, ty trochu soli vtáhnou do sebe, před podáváním vyjmeme.
Chléb a pečivo nám vydrží o něco déle, když k němu vložíme překrojené jablko.
Karotka nepovadne, když ji vložíme špičky do sklenice s vodou a dáme do lednice, totéž platí vesměs s každou zeleninou, hlávkový salát, bude také křupavý a nepovadne, pokud jej necháme v míse s vodou.
Aby mléko hned nezkyslo, přidáme do něj špetku soli.
Do mletého masa můžeme přidat trochu strouhaného sýru, bude ho držet lépe pohromadě a více si pochutnáme.
Játra budou chutnější a jemnější, když je před zpracováním ponoříme na pár hodin do mléka, nebo smetany.
Pečivo z křehkého těsta bude jemné a nadýchané, když v něm máslo nahradíme buď stejným množstvím, nebo přibližně dvěma třetinami zakysané smetany.
Při zavařování ovoce, zeleniny, nebo před nakládáním okurek a utopenců je dobré vše propíchat, aby se lépe vstřebával nálev a plody nepraskaly.
Při grilování nasypte na uhlí sušené natě tymiánu nebo rozmarýnu. Maso tak získá zajímavou a neobvyklou bylinkově-kouřovou příchuť.
Polevy a omáčky budou jemnější a lesklejší, když do nich vešleháte žloutek.
Sníh z bílku bude pevný a tuhý, když jej šleháme v páře a přidáme kapičku octa.
Česnek a cibuli je nejlépe skladovat zavěšené. Můžeme je nacpat do punčochy a jednotlivě po každé hlavičce zauzlíkovat a pověsit na chladné místo.
Lis na česnek se bude lépe čistit, když do něj dáme celé neloupané stroužky.
Skořápky od kokosových ořechů můžeme využít jako mystičky na oříšky, nebo na zmrzlinu.
Potřebujete narychlo sojovou omáčku, kterou nemáte, nevadí, můžete smíchat 1:3 polévkové koření s bílým vínem a je hotovo.
Řízky se nám nebudou připalovat, když přidáme do rozehřátého tuku silnější kolečka syrového bramboru nebo mrkve.
Nadýchaných karbanátků docílíme, když do těsta přidáme špetku prášku do pečiva.
Tvrdý salám lehce oloupeme, když jej na chvíli ponoříme do teplé vody a osušíme.
Aby nám klobása při pečení nepraskala, dáme ji na chvíli do horké vody rozehřát a pak až pečeme.
Ryby rozmrazujeme v mléce den před zpracováním.
Rybinu odstraníme octem.
Brambory vařené ve slupce se budou lépe loupat, když je přelijeme studenou vodou.
Nové brambory se lépe škrábou, když je namočíme do slané vody.
Brambory je lépe vařit přímo v horké vodě, než studené, pokud přidáme ocet, nerozvaří se.
Bramborák bude chutnější a jemnější, když do těsta přidáme tvaroh.
Do bramborového těsta dáme lžíci octa, těsto se pak nerozvaří.
Aby nám jíška nehrudkovatěla, mouku osolíme.
Smetanová omáčka se nám nesrazí, když do ní přidáme lžičku cukru a když už se nám přeci jen srazí, stačí ji rozmixovat.
Ocet a olej si můžeme dochutit bylinkami a kořením, které necháme louhovat, nebudou pak tak fádní.
Dortový korpus a knedlíky nejlépe nakrájíme tak, že okolo jednou omotáme nit a jako bychom ji chtěli zauzlíkovát, danou věc přeřízneme.
Aby se nám knedlíky na pařáku nelepily, stačí jej předtím vymazat olejem.
Přeslazenou salátovou zálivku ještě zachráníme, když do ní přidáme citrónovou šťávu a cayennský pepř.
Citrusové plody se nám budou lépe loupat, když je nejdříve namočíme do teplé vody.
Pokud chceme použít do čerstvých salátů sušené bylinky, necháme je nejdříve chvíli namočené v olivovém oleji.
Aby nám při zavařování sklenice nepraskaly, je dobré je předehřát dříve, než do nich nalijeme horký džem.
Nádherné lesklé červené patiny na gulášovce docílíme tím, že s troškou teplého oleje smícháme mletou papriku a nakonec nalijeme do hrnce.
Guláš můžeme zahustit chlebem, vločkami, anebo bramborovou kaší.
Jíška zalitá mlékem, je jako jemná omáčka.
Došel moučkový cukr, nevadí, umeleme si krystal.
Zeleninovou polévku můžeme zahustit taveným sýrem.
Před vařením polévky můžeme zeleninu nejprve osmahnout na másle.
Těstoviny vaříme vždy ve vodě s kapkou oleje, aby se nám neslepily.
Připálenou čočkovou polévku zachráníme několika kapkami citrónu.
Přebytečný tuk z jídel nejlépe odstraníme, když ho necháme vychladnout a pak jen odebereme bílý strup tuku. Pokud potřebujeme odstranit tuk za tepla, použijeme papírový ubrousek, kterým odsáváme tuk přikládáním na hladinu.
Pánvičku před smažením potřeme syrovou bramborou, pak se nám nebude připalovat.
Aby nám trouba pekla rovnoměrně, dáme na plech pár kostek cukru.
Když dáme čerstvý nakrájený chléb zmrazit, máme čerstvý chléb kdykoliv.
Aby se nám sýr při strouhání nelepil na struhadlo, potřeme ho nejdříve olejem, pak se i lépe myje.
Oschlý sýr zachráníme, když ho ponoříme do mléka.
Pokud smažíme na másle, přidáme do něj kapku oleje, aby nezhořklo.
Na pudinku se nevytvoří škraloup, pokud jho posypeme cukrem.
Šlehačka bude držet lépe tvar, když do ní přidáme želírovací cukr.
Domácí šlehačku uděláme z plnotučného mléka a másla nebo tuku. Ohřejeme, mixujeme a po vychlazení ušleháme smetanu.
Vejce se budou lépe loupat, když do vody dáme ocet, navíc nám ani neprasknou.
Vejce vydrží čerstvé, když se potře vrstvou sádla.
Čerstvost vajec snadno ověříme, když je ponoříme do vody, pokud zůstanou na dně je vejce v pořádku, když vyplave, je to špatný.
Zelenina se osmaží dozlatova, když do oleje dáme trochu cukru.
Abychom při krájení cibule neslzeli, pokropíme prkénko octem a zapálíme si svíčku, ta pohltí výpary, které to vše mají na svědomí.
Než začneme smažit cibulku, zlehka ji obalíme v mouce, aby se nespálila.
Zápach cibule a česneku z rukou odstraníme pomocí soli, z úst mlékem.
Květák a kapusta při vaření nebudou tolik zapáchat, když tam dáme kostku cukru.
Nádherný bílý květák při vaření díky troše octa.
Luštěniny uvaříme rychleji, když do vody přidáme trošičku jedlé sody.
Luštěniny se budou lépe a rychleji vařit, když je osolíme až budou měkké.
Červům v luštěninách při skladování zamezíme přidáním chilli papričky.
Ořechy nebudou hořké, když je dáme do slané vody.
Aby nám sůl neztvrdla, dáme do ní zrnka rýže.
Otevřený sekt v láhvi nevyprchá, když do hrdla zastrčíme malou nerezovou lžičku.
Seschlý citrón oživíme, když jej na několik hodin vložíme do vlažné vody.
Citróny a pomeranče od nečistot důkladně omyjeme teplou octovou vodou.
Ovoce v míse nebo košíku se nebude hned kazit, když k němu přidáme pár stroužku česneku.
Avokádo nezčerná, když ho pokapeme citrónem.
Avokádo rychleji dozraje, když ho posypeme moukou.
Tvrdé maso při vaření rychleji změkne, když přidáme do vody lžíci octa, pokud maso dusíme, přidáme lžíci vína.
Sušené houby déle vydrží, když k nim do sklenice přidáme pár kuliček pepře.
Kal při výrobě domácího vína stáhne hrstka rýže.
Výraznou chuť jater zmírníme, když je před vařením namočíme do mléka.
Játra změkčíme v marimádě z rajčatové šťávy.
Kiwi snadno nakrájíme na kolečka v kráječi na vejce.
Kapsaicin můžeme neutralizovat banánem.
Rajčata dozrají, když je dáme do papírového pytle a skladujeme ve tmě. Můžeme přiložit jedno jablko.
Nepříjemný zápach přepáleného tuku při smažení neutralizujeme, když dáme do varné konvice vařit trochu octa.

Zde naleznete zapomenuté i nezapomenuté především vědecky nepodložené babské rady. Některé je třeba brát s rezervou, případně pouze pro zábavu. Za rady neručím, ani jsem v sobě nenalezla dostatek odvahy k tomu, abych je všechny vyzkoušela, pouze jsem je porůznu nahromadila a zveřejnila na těchto stránkách, abych se s vámi podělila.

TOPlist