Recepty

Zajímavé a tak trochu jiné…

Bazalková pasta
Najemno posekanou bazalku utřeme s česnekem, olivovým olejem, piniovými oříšky a nastrouhaným parmazánem. Vznikne nám hustá pata, kterou skladujeme ve sklenicích v ledničce. Vydrží i několik týdnů.

Bylinkové máslo
Máslo necháme v pokojové teplotě změknout a pak do něj vmícháme najemno nasekanou směs bylinek. Můžeme použít bylinky i jednotlivě, např. petržel, řeřichu, kerblík, estragon, saturejku, kopr, oregano, pažitku apod.

Cibulový sirup
250g cukru rozpustíme ve čtvrtlitru vody a vaříme až do mírného zhoustnutí. Po vychladnutí  přelijeme cukrovou hmotu na kostičky nakrájenou velkou cibuli a necháme stát tři dny, až cibule pustí šťávu. Přecedíme a užíváme při kašli jednu lžíci co tři hodiny.

Jitrocelový sirup
Omyté nadrobno nakrájené listy jitrocele napěchujeme do větší sklenice a zalijeme půlkou hrnku žitné nebo vodky a dvěma hrnky vlažné vody. Po dvou dnech louhování směs přecedíme a svaříme se s dvěma hrnky cukru. Po vychladnutí nalijeme do menších sklenic, dobře uzavřeme a skladujeme na tmavém a chladném místě. Měl by vydržet i několik měsíců.

Kopřivový špenát
Listy mladých kopřiv nejprve pořádně omyjeme a pak asi 15-20 minut povaříme v neochucené vodě, mělo by jich být plný větší hrnec, protože se scvrknou, pak scedíme. Kopřivy rozmixujeme a doděláme jako běžný špenát. Vývar z kopřiv můžeme použít do koupele nebo na počišťovací kůru.

Kosmatice
Suché celé květenství černého bezu namočíme do řidšího, mírně okořeněného těstíčka z vajec a mouky a pak osmažíme, položíme na papírový ubrousek, který vytáhne nadbytečnou mastnotu a podáváme třeba s brusinkovou, šípkovou, nebo jinou omáčkou.

Krokant
200g cukru pomalu zahřívejte a nechte zkaramelizovat. Potom do cukru zamíchejte 150g nasekaných ořechů. Směs rozetřete na olejem potřený plech, nechte vychladnout a rozdrťte.

Malinové víno
Čtvrt kila cukru svaříme se dvěma a půl litry vody a necháme vychladnout. Do větší sklenice nasypeme litr malin a zalijeme připravenou směsí vody s cukrem a nakonec přidáme špetku kvasnic, přikryjeme plátýnkem a necháme 6 týdnů v teple kvasit. Nakonec hotové víno scedíme do lahví. Místo malin můžeme použít i ostružiny.

Mandlové mléko
10 dkg mandlí bez slupky a 1l vody najemno rozmixujeme a scedíme přes jemné sítko.

Medvědí mléko
Při nachlazení doporučuji medvědí mléko: ohřejeme mléko a do něho nalijeme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.

Ochucený ocet, nebo olej
Z obyčejného oleje, nebo octa můžeme udělat delikatesu tak, že v nich necháme louhovat různé bylinky, cibulku, česnek, koření, rozmarýnu, prostě vše podle chuti a pak je můžeme používat do salátů. Vypadají i jako pěkná dekorace. Výborný je česnekový ocet se zázvorem a feferonkou.

Pampeliškový med
4 hrsti čerstvých květů opláchneme, pak prosypeme cukrem a zakapeme citrónem a necháme 12 hodin stát. Potom zalijeme litrem vody a necháme zase den stát. Poté vše svaříme a po vychladnutí scedíme. Získaný odvar svaříme s jedním kilogramem pískového cukru a necháme vychladnout. Opět přivedeme k varu a necháme vychladnout. Tento postup opakujeme, dokud tekutina nebude mít konzistenci medu. Ještě horký se slévá do sklenic a uzavře.
Stejným způsobem můžeme udělat i med z hluchavky anebo sedmikrásky.

Rýžové víno
Půl kila syrové rýže, deset deka rozinek, 6 kusů hřebíčku a jeden na plátky nakrájený citrón zalijeme cukrovým roztokem jako u malinového vína, přidáme čtyřicet gramů kvasnic a necháme v teple kvasit tři týdny.

SBITIN
Ruský kořeněný nápoj, který až do 19. stol. nahrazoval čaj a kávu.
Svaříme pár zrnek kardamomu, pepře, hřebíčku trochu zázvoru a skořici, scedíme a osladíme medem.

Smažené zeleninové lupínky
Na tenké plátky nakrájíme celer, mrkev, červenou řepu, poprášíme moukou a osmažíme.

Sušené maso
Mám nejraději z hovězí roštěnky. Vřele doporučuji aspoň vyzkoušet. Stačí nakrájet maso na velikost medailónků a vložit do marinády podle své chuti. Po uležení dáme do sušičky, někomu chutná hodně vysušené a někdo rád trošku šťavnaté. Výhodou sušeného masa je trvanlivost, takže na cesty místo řízků, zcela ideální.

Špenátová polévka s odvarem z rýže
Takhle jednou se mi povedla rozvařit rýže a přemýšlela jsem, jak tu kašovitou hmotu zužitkovat a napadl mě špenát.
Osmažíme cibulku s česnekem dozlatova, přidáme špenát, chvíli podusíme a pak dolijeme rýžový odvar. Výsledkem je bezvadně zahuštěná polévka, bez mouky a jiných zahušťovadel, kterou si můžeme dochutit, jak máme rádi.

Těstoviny z čehokoliv

Není snad nic jednoduššího, než si vyrobit vlastní těstoviny. Dají se vyrobit špenátové, z červené řepy, mrkvové, sojové, nebo z jiných různých luštěnin, a taky ze zbytků od oběda, no prostě co nás napadne. Takový základ si rozmixujeme, přidáme vejce a zaděláváme moukou v těsto (čím jemnější mouka tím jemnější těstoviny). Pak si už jen vyrábíme takový tvar, jaký chceme.

Tudorovské zázvorové pivo – to má říz!
Ve skleněné nádobě smícháme 5g kvasnic, nebo jednu lžíci sušeného droždí a 2 lžíce cukru s 360 ml teplé vody. Zakryjeme a ponecháme po dobu 24 hodin na teplém místě, pak jednou denně po dobu sedmi dnů přidáváme 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a 1 lžičku cukru. Osmý den vše scedíme přes jemné sítko, nejlépe do dvoulitrových PET láhví a přilijeme 1 litr vody smíchaný s 300 g cukru, můžeme přidat i citrónovou šťávu a zamícháme. Další týden necháme vše v uzavřené láhvi dokvasit a občas pootevřeme víčko pro povolení tlaku. To by byla bžunda, kdyby nám láhev praskla.

„Vaječňák z celých vajec“ domácí zdroj vápníku (prý se užíval i při tuberkulóze)
Do půllitrové zavařovací sklenice dáme 4 bílá umytá syrová vejce, ta zalejeme šťávou z vymačkaných citrónů, tak aby byla vajíčka zcela ponořená, a necháme na chladném místě pracovat cca dva dny, vejce občas otočíme. Sklenici nezavírat, trošku to šumí. (Kyselina z citrónů rozpustí skořápky na prášek). Pak vejce propíchneme, aby se obsah uvolnil, a celé scedíme. Do vzniklé mléčně vypadající tekutiny přidáme hrnek medu a hrnek rumu a celé rozmixujeme. Slejeme do uzavíratelné láhve a skladujeme v lednici. A pak už jen konzumujeme jednoho panáka denně (před užitím protřepat). Doporučuji spotřebovat do tří týdnů, ale vydrží až šest týdnů.

Víno pro diabetiky
Do litru bílého přírodního vína dáme 5 snítek rozmarýnu a necháme 14 dní vyluhovat. Užíváme ráno nebo večer polévkovou lžíci. Tento výluh totiž výrazně snižuje hladinu cukru v krvi. Tímto způsobem můžeme udělat víno z čehokoliv.

Zázvorový čaj
zázvor oloupeme, pak nastrouháme nebo nakrájíme nadrobno a zalijeme horkou vodou, nemusíme už nic přidávat, anebo dle chuti osladíme. Můžeme přidat i zelený nebo černý čaj. Můžeme dát jen trošku zázvoru na chuť, anebo více aby měl říz. Fantazii se meze nekladou. Pijeme ještě horký.

Zelený nápoj
Tento všelék se dělá z čerstvých bylinek a je moc zdravý. Nasbíráme venku běžně rostoucí bylinky, které můžeme libovolně kombinovat. Jitrocel, květ jetele, řebříček, přesličku rolní, kopřivu, mlíčí… Bylinky dáme do mixéru, přidáme vodu a vše rozmixujeme, doporučuji bylinky předem nasekat na drobno, aby se nezadřel mixér, scedíme a popíjíme nejlépe ráno nalačno. V lednici vydrží 3 dny.

A co takhle dát si zelenou polévku, třeba k zelenému pivu na zelený čtvrtek

Od oběda mi zbylo trochu špenátu, no na polévku toho je opravdu poskromnu, a protože ráda experimentuji, napadlo mě udělat něco opravdu zeleného. Přidám trochu vývaru, pár růžiček brokolice, pár kuliček kapusty, pár kuliček zeleného hrášku a brčálovka je na světě. A to budete koukat, jak Vám zrůžoví tvářičky.

A jelikož není možný, abych já něco vynalezla, dočetla jsem se, že zelenou polévku si lidé připravovali z jara od nepaměti. Dávali do ní všecko, co vyrostlo. Listy z pampelišek, kopřivy, řebříček, šťovík, nať z ředkviček a kdoví co ještě, fantazii a chutí se meze nekladou.

 

Zde naleznete zapomenuté i nezapomenuté především vědecky nepodložené babské rady. Některé je třeba brát s rezervou, případně pouze pro zábavu. Za rady neručím, ani jsem v sobě nenalezla dostatek odvahy k tomu, abych je všechny vyzkoušela, pouze jsem je porůznu nahromadila a zveřejnila na těchto stránkách, abych se s vámi podělila.

TOPlist